Dietiniai ir biudžetiniai, bet tobuli grikių kotletai iš įprastų produktų! Grikių kotletai pagal šį receptą gaminami be mėsos, tik iš kruopų. Jie puikiai tiks kaip garnyras prie mėsos, vištienos ar žuvies arba kaip atskiras patiekalas.
Ingredientai
Porcijos: –+
- Grikių kruopos 250 g
- Vanduo ½ l
- Morkos 1 vnt.
- Svogūnai 1 vnt.
- Kiaušiniai 1 vnt.
- Česnakai 1 skiltelė
- Saulėgrąžų aliejus 2 valg. š.
- Kvietiniai miltai 2 valg. š.
- Malti juodieji pipirai pagal skonį
- Druska pagal skonį
Porcijoje
Kalorijos: 136 kcal
Baltymai: 4 g
Riebalai: 5 g
Angliavandeniai: 19 g
Paruošimo būdas
- Paruoškite ingredientus. Šiems kotletams tiks ne tik specialiai išvirtos kruopos, bet ir nuo pietų ar vakarienės likę grikiai, virti garnyrui. Galite pridėti įvairių prieskonių ir žolelių pagal skonį. Kruopščiai nuplaukite grikių kruopas, kelis kartus pakeiskite vandenį. Sudėkite jas į puodą, užpilkite švariu vandeniu santykiu 1:2 ir pastatykite ant silpnos ugnies.
- Kai vanduo užvirs, įberkite druskos ir sumažinkite ugnį. Virkite grikius ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Baigiant virti kruopos turi sugerti visą vandenį. Kai tai įvyks, išjunkite ugnį ir palikite grikius atvėsti.
- Morkas nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite dideliais gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir taip pat stambiai supjaustykite.
- Įdėkite morkas ir svogūnus į blenderį (jei jo neturite, galite naudoti įprastą mėsmalę). Daržoves susmulkinkite kuo smulkiau.
- Išvirtas grikių kruopas suberkite į blenderį su daržovėmis. Dar kartą viską suplakite, kad mišinys taptų vientisas, panašus į maltą mėsą.
- Į grikių faršą įmuškite kiaušinį, pagal skonį įberkite druskos ir maltų juodųjų pipirų bei per presą įspaustą česnako skiltelę. Galite pridėti prieskonių ir žolelių pagal savo skonį. Dar kartą viską suplakite blenderiu.
- Į lėkštę supilkite kvietinius miltus (galite juos pakeisti džiūvėsėliais, tada kotletai bus su traškia plutele). Šaltame vandenyje pamirkytomis rankomis suformuokite grikių kotletus ir iš visų pusių apvoliokite juos miltuose.
- Įpilkite į keptuvę saulėgrąžų aliejų ir įkaitinkite. Kepkite grikių kotletus ant vidutinės ugnies po dangčiu po 5-7 minutes iš kiekvienos pusės.
- Tada nuimkite dangtelį ir kepkite grikių kotletus iki gražios auksinės spalvos.
- Šie grikių kotletai gali būti patiekiami kaip garnyras arba kaip atskiras patiekalas su grietine ar kitu padažu. Juos galima valgyti ir karštus ir šaltus. Skanaus!