Pesto padažas
Pesto padažas – tai tradicinis itališkas padažas iš Genujos, Ligūrijos regione. Jo pavadinimas kilęs iš veiksmažodžio „pestato, pestare”, kuris italų kalboje reiškia „trypti, malti, spausti”.
Klasikinio recepto pagrindą sudaro švieži bazilikų lapeliai ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus iš Ligūrijos regiono, česnakai, kedro riešutai, parmezano ir pekorino sūriai.
Klasikinis pesto padažas gaminamas naudojant ne smulkintuvą, o marmurinę grūstuvę ir medinį kotelį. Tačiau virtuvėje dauguma šių įrankių neturi, todėl gaminant padažą smulkintuve reikia naudoti pulso režimą ir mažiausiai įmanomą greitį, kad nesugadinti padažo skonio.
Kai kuriuose receptuose įprasti ingredientai pakeičiami kitais, pavyzdžiui, aitriosiomis paprikomis ir džiovintais pomidorais. Kituose receptuose bazilikų lapelius pakeičia kitais žalumynais, pavyzdžiui, petražolėmis ar kalendromis.