Omletai ir kiaušinienės – skanūs ir sotūs patiekalai pusryčiams, kuriuose gausu sveikų baltymų ir riebalų. Šiuos patiekalus labai lengva pagaminti, jie puikiai numalšina alkį. ŠeimosReceptai.lt papasakos, kaip greitai pagaminti omletą iš to, kas yra šaldytuve.

Ko reikia, norint pagaminti skanų omletą?

Keptuvė. Omletą geriausia gaminti keptuvėje su plokščiu ir lygiu dugnu. Medžiaga turėtų tolygiai šilti ir išlaikyti šilumą. Tiks bet kokia keptuvė nepridegančiu paviršiumi arba ketaus keptuvė. Kartu su keptuve reikės ir dangčio – troškinti omletai būna patys skaniausi. Rinkitės dangtį su anga, pro kurią išeis garai, kitaip omletas bus per šlapias ir nepakils.

Kiaušiniai. Purus omletas gaunasi tik iš šviežių kiaušinių. Norėdami patikrinti ar kiaušinis šviežias, pamerkite jį į vandenį. Švieži kiaušiniai nuskęsta, seni – plūduriuoja paviršiuje.

Sviestas. Geriausia omletą kepti svieste. Galima tai daryti ir alyvuogių aliejuje, bet patiekalas bus ne toks kvapus ir švelnus. Beje, 100 g sviesto yra tik 717 kalorijų, o alyvuogių aliejuje – apie 900 kalorijų.Svieste, be sveikų riebalų, yra ir daug vitamino A, kurio nėra augaliniuose aliejuose.

Kaip pagaminti skanų omletą?

Sotus bei purus omletas
Sotus bei purus omletas

Omletai gaminami su pienu, grietinėle arba plakami tik iš kiaušinių. Du pirmieji variantai – patys sočiausi, ypač jei pridedate į omletą sūrio, mėsos gabaliukų arba paukštienos. Trečias variantas puikiai tiks tada, kai turite mažai laiko ir norite greitai kažką pagaminti.

Suplakite kiaušinius. Tai geriausia daryti šluotele arba šakute. Lėtas plakimas nenaudojant technikos padarys omletą puriu ir švelniu. Vienam kiaušiniui turėtų tekti vienas šaukštas skysčio, kitaip omletas nepakils. Tačiau kai kurie virėjai pataria gaminti omletą tik iš kiaušinių su žiupsneliu druskos ir pipirų, kad patiekalas išlaikytų švarų ir visavertį skonį.

Pridėkite įdarą. Neutralus kiaušinių skonis leidžia dėti į omletą įvairius įdarus: grybus, špinatus, lašišą, daržoves, vaisius, riešutus ir net šokolado gabaliukus. Įsitikinkite, kad visi ingredientai yra kambario temperatūros, kitaip omletas nebus purus. Saldžius omletus galima pateikti ne tik pusryčiams, bet ir kaip desertą.

Kepkite keptuvėje. Omleto purumas priklauso nuo keptuvės skersmens. Jei gaminate patiekalą vienam ar dviem žmonėms, pasiimkite nedidelę keptuvę. Ištirpinkite joje gabalėlį sviesto, tik įsitikinkite, kad jis nepradėjo degti ir nepatamsėjo. Kai tik sviestas pradės putoti, pilkite į keptuvę kiaušinių mišinį. Iš pradžių kepkite omletą ant didelės ugnies. Kai tik mišinys pradės kilti, sumažinkite ugnį iki minimumo ir uždenkite keptuvę dangčiu. Kepkite dar 1-2 minutes, tik žiūrėkite, kad omletas nesudegtų.

Valgykite karštą. Šaltas omletas nėra toks skanus, kaip karštas. Jeigu iškepėte mažą omletą vienam žmogui, sulenkite jį per pusę, o į vidų įdėkite sūrio ir žalumynų. Jei omletas didelis ir skirtas keliems žmonėms – supjaustykite jį į gabaliukus.