Klasikinis jautienos befstrogenas yra tradicinis rusiškos virtuvės patiekalas. Jam gaminti geriausia naudoti jautienos išpjovą. Kepti mėsos gabaliukai troškinami grietinės ir pomidorų padaže ir gaunasi labai minkšti ir aromatingi. Patiekalas patiekiamas karštas su mėgstamu garnyru, pavyzdžiui, bulvių koše.
- Jautiena (išpjova) 600 g
- Pievagrybiai 150 g
- Grietinė (30%) 200 g
- Sviestas 50 g
- Pomidorų pasta 10 g
- Kvietiniai miltai 30 g
- Druska pagal skonį
- Malti juodieji pipirai pagal skonį
- Paruoškite visus befstrogeno ingredientus. Nuplaukite jautienos išpjovą ir gerai nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais. Tada supjaustykite dideliais 2 cm storio gabalėliais.
- Mėsos gabalėlius sudėkite ant darbo paviršiaus, iškloto maistine plėvele. Iš viršaus irgi uždenkite maistinės plėvelės sluoksniu. Mėsos plaktuku išmuškite jautieną iki 7-10 mm storio, stengdamiesi nepažeisti jos.
- Supjaustykite išmuštą mėsą plonomis 3-4 cm ilgio juostelėmis. Pjaustykite ją išilgai raumens skaidulų. Pagal skonį pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Jei mėgstate aštriau, galite įberti šiek tiek aitriųjų raudonųjų paprikų.
- Gilioje keptuvėje storu dugnu ant didelės ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite supjaustytą jautieną ir kepkite maišydami ant vidutinės ugnies 7 minutes.
- Nuvalykite pievagrybius ir supjaustykite skiltelėmis. Įdėkite į keptuvę su jautiena. Išmaišykite ir retkarčiais pamaišydami kepkite dar 7 minutes ant vidutinės ugnies.
- Padažui grietinę supilkite į puodą ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Suberkite persijotus miltus ir išmaišykite plakimo šluotele. Supilkite pomidorų pastą. Išmaišykite plakimo šluotele ir kaitinkite 1 minutę.
- Jautieną su pievagrybiais užpilkite gautu grietinės ir pomidorų padažu. Kaitinkite ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišydami. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Užvirinkite padažą ir iš karto nukelkite nuo ugnies.
- Klasikinis jautienos befstrogenas su grietine patiekiamas su garnyru, kuris gerai sugers padažą. Tai gali būti bulvių košė, grikiai, ryžiai arba makaronai. Skanaus!
Klasikinis jautienos befstrogenas – gerai žinomas patiekalas visame pasaulyje. Žinoma, jį išrado ne pats grafas Aleksandras Stroganovas, o jo virėjas Andrė Dupontas. Kai kurie šaltiniai teigia, kad savitas jautienos pjaustymo būdas – plonomis juostelėmis – atsirado dėl ypatingo grafo prašymo. Grafas buvo pagyvenęs žmogus, beveik be dantų, bet labai mėgdavo mėsą. Taigi virėjas sugalvojo, kaip jam įtikti.
Pagal kitą versiją grafas aktyviai dalyvavo labdaringoje veikloje ir Odesoje laikė vadinamąjį „atvirą stalą“. Bet kuris kultūringas ir padoriai apsirengęs žmogus galėjo ateiti tiesiai iš gatvės ir nemokamai papietauti. Duponto išrastas befstrogenas puikiai tiko šiam tikslui: jis buvo skanus, lengvai paruošiamas ir patogiai padalijamas į porcijas.
Pagrindinė klasikinio jautienos befstrogeno paslaptis – tinkamai supjaustyta mėsa. Ją reikia pjaustyti išilgai raumens skaidulų. Priešingu atveju mėsa taps kieta ir jos bus neįmanoma kramtyti. Kartais mėsos juostelės prieš kepant pamirkomi miltuose. Taip kepta jautiena nepraranda sultingumo.
Befstrogeną geriausiai patiekti su garnyru, kuris gerai sugeria padažą. Tai gali būti bulvių košė, ryžiai ar makaronai.