Krok-madam – tai prancūziški karšti sumuštiniai su keptais kiaušiniais. Tradiciškai krok-madam sumuštiniai valgomi per pusryčius su salotomis iš šviežių daržovių bei žalumynų ir su puodeliu kavos. Tačiau sumuštiniai gali būti pateikiami ir kaip užkandžiai prie alaus arba sidro.
Ingredientai
Porcijos: –+
- Karštai rūkytas kiaulienos kumpis 230 g
- Kiaušiniai 4 vnt.
- Griujerio sūris 200 g
- Sviestas 5 valg. š.
- Balta sumuštinių duona 8 riekelės
- Pienas 460 ml
- Kvietiniai miltai 3 valg. š.
- Garstyčios 4 arbat. š.
- Malti muskatai ⅛ arbat. š.
- Druska pagal skonį
- Malti juodieji pipirai pagal skonį
Porcijoje
Kalorijos: 993 kcal
Baltymai: 39.5 g
Riebalai: 69.7 g
Angliavandeniai: 47.2 g
Gaminimas
-
Pastatykite puodą ant nedidelės ugnies ir ištirpinkite jame 3 valgomuosius šaukštus sviesto.
-
Į ištirpintą sviestą įberkite miltus ir nuolat maišydami palaukite 3 minutes.
-
Įpilkite pieną ir nuolat maišydami palaukite kol jis užvirs.
-
Šiek tiek sumažinkite ugnį ir palaukite dar 5 minutes. Po to įdėkite druską, pipirus, maltus muskatus ir 50 gramų tarkuoto griujerio sūrio. Kai sūris išsilydys, nuimkite puodą nuo ugnies ir uždenkite jį.
-
Paimkite 4 riekeles duonos ir užtepkite ant jų garstyčių, o ant viršaus padėkite plonai supjaustytą kiaulienos kumpį.
-
Ant likusių keturių riekelių užtepkite sūrio padažą iš puodo (maždaug po pusantro šaukšto riekelei), pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu ir uždenkite riekelėmis su garstyčiomis ir kumpiu.
-
Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto ir per 3-4 minutes apkepkite jame sumuštinius iš abiejų pusių.
-
Užpilkite ant kiekvieno sumuštinio sūrio padažo iš puodo ir įdėkite porai minučių į orkaitę, įkaitintą iki 180°C.
-
Pastatykite keptuvę ant vidutinės ugnies ir ištirpinkite joje likusį sviestą.
-
Įmuškite kiaušinius į keptuvę, pagardinkite druska bei pipirais ir kepkite apie 3 minutes, kad baltymai sutvirtėtų, o tryniai liktų skystais.
-
Padėkite po keptą kiaušinį ant kiekvieno kiaušinio ir iš karto valgykite.