Bolivinė balanda (kynva) - patiekalai ir receptai
Kalorijų 100 g:
14,10 g
Baltymai6,10 g
Riebalai64,20 g
Angliavandeniai368,00
kcalBolivinė balanda arba kynva auginama Pietų Amerikoje Andų kalnuose. Iš jos sėklų daro košes, o lapus naudoja sriuboms. Inkų laikais bolivinė balanda buvo vienas svarbiausių maisto produktų inkų kariuomenei.
Bolivinės balandos sėklos pasižymi beveik idealia aminorūgščių proporcija, dideliu kalcio, fosforo ir geležies kiekiu. Dėl maistingumo šis augalas auginamas iki šiol. Sėklose yra 10-18 % baltymų, 4,1-8,8 % riebalų, ~60 % krakmolo, 3,4 % celiuliozės, 4,2 % pelenų. Pelenuose (nesudegančiuose likučiuose) 65 % sudaro kalis ir fosforas. Kalcio ir geležies turi gerokai daugiau negu ryžiai, kukurūzai, kviečiai ar avižos.
Šis vegetariškas lavašas su žalumynais